ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ»

ab_kalesma

Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα του αγώνα της Ελένης Σ.  5/12, 22.00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 11/12, 9.00 Π.Μ

(Η προγραμματισμένη δίκη για την απολυμένη συναδέλφισσα Ελένη Σ από τον “ΑΒ Βασιλόπουλο” που θα πραγματοποιούταν την Παρασκευή 11/12 αναβάλλεται λόγω απεργιακής κινητοποίησης των δικηγόρων.Θα υπάρξει άμεση ενημέρωση για τον εκ νέου καθορισμό της.)

Από τον Φλεβάρη του 2015, στον κλάδο του εμπορίου διεξάγεται ένας αυθεντικός ταξικός αγώνας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Συνάδελφοι από το χώρο του εμπορίου, σωματεία, συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιών διεκδικούν την επαναπρόσληψή και τη δικαίωση της συναδέλφισσας Ελένης Σ. η οποία απολύθηκε εκδικητικά από την πολυεθνική επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» επειδή διεκδικούσε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά της. Η Ελένη Σ., 4ωρη εργαζόμενη επί 15 συναπτά έτη, απαιτούσε το 10λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται όλοι οι 4ωροι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες, υπερασπίστηκε ανοιχτά την κυριακάτικη αργία, και, βέβαια, αντέδρασε στις απειλές και τις πιέσεις του διευθυντή της για παραίτηση!

Επιπλέον, το μεγάλο «σφάλμα» της συναδέλφισσας ήταν η άρνησή της να συμμετέχει στις εκλογές του εργοδοτικού σωματείου-φάντασμα που έχουν στήσει η εργοδοσία, διοικητικά στελέχη και διευθυντάδες της επιχείρησης. Πρόκειται για το σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ» που δεν διαθέτει κατάλογο μελών, δεν πραγματοποιεί συνελεύσεις, απουσιάζει από οποιαδήποτε εργατική κινητοποίηση και αποτελεί μοχλό πίεσης και εκβιασμού των εργαζομένων αφού η άρνησή τους να συμμετάσχουν αποτελεί δείγμα «μη συνεργασίας» και αιτία απόλυσης.

Συνολικότερα, η συναδέλφισσα Ελένη Σ. με την στάση της μέσα στο χώρο δουλειάς, υπερασπιζόταν έμπρακτα τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα και το συλλογικό συμφέρον όλων των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις στον ΑΒ Χολαργού αλλά και πανελλαδικές κινητοποιήσεις σε καταστήματα της εταιρείας, την 1/4/15 η επιθεώρηση εργασίας γνωμοδότησε υπέρ της συναδέλφισσας. Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της εργοδοσίας να παρουσιάσει «επιβαρυντικά στοιχεία»εναντίον της, η επιθ. εργασίας αναγνώρισε τη συνέπεια και την προθυμία της Ελένης Σ. κατά την κάλυψη των καθηκόντων της ενώ, επιπλέον, αναγνώρισε την καταχρηστική φύση της απόλυσης προτείνοντας την επαναπρόσληψή της.

Η συναδέλφισσα Ελένη Σ. είναι μια απ’ όλους εμάς που εργαζόμαστε στον κλάδο του εμπορίου, και ειδικότερα στα κάτεργα των αλυσίδωνsupermarkets, και αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα. Πίσω από τις φανταχτερές βιτρίνες και τα γεμισμένα ράφια, κυριαρχούν οι μισθοί-ψίχουλα και τα 4-6ωρα της πείνας, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι τσαμπουκάδες/ταπεινώσεις από εργοδότες/διευθυντάδες (συχνά μπροστά στους «αμέτοχους» πελάτες), η εξοντωτική ορθοστασία, η εντατικοποίηση και τα αλλεπάλληλα «ατυχήματα», οι καθυστερήσεις δεδουλευμένων και οι απολύσεις.

Συνθήκες που χειροτερεύουν όσο φουντώνει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργοδοτών-ιδιοκτητών των supermarkets που επιδιώκουν να αρπάξουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τα σίγουρα κέρδη του λιανικού εμπορίου, εν «καιρό κρίσης». Οι συνεχείς εξαγορές και συγχωνεύσεις φουντώνουν και την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων μας στις αλυσίδες αυτές. Για παράδειγμα, στα «Carrefour-Μαρινόπουλος» μόνο φέτος 600 περίπου εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα από τα αλλεπάλληλα κλεισίματα καταστημάτων ενώ προβλέπεται να κλείσουν άλλα 20 ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, η εργοδοσία οργανώνει το περαιτέρω τσάκισμα των μισθών μέσα από νέες ατομικές συμβάσεις για όσους απέμειναν… Επίσης, οι συνάδελφοι στην αλυσίδα του «Βερόπουλου» συνεχίζουν να ζουν με το άγχος της απόλυσης αφού η εργοδοσία εδώ και μήνες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της.

Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη: οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του εργασιακού μεσαίωνα που κυριαρχεί σε όλους τους κλάδους και, ενίοτε, γινόμαστε ο πολιορκητικός κριός για την εφαρμογή νέων αντεργατικών πολιτικών που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Τρανταχτά παραδείγματα η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η εμπέδωση των ατομικών συμβάσεων και των μισθών-ψίχουλα, η απελευθέρωση των απολύσεων…

Όλα όσα βιώνουμε στον κλάδο του εμπορίου, το τσαλαπάτημα των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας, δεν μπορούν να αλλάξουν αν δεν το παλέψουμε μέσα στους χώρους εργασίας με τους συναδέλφους μας. Οι μόνοι που μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν και όσα δικαιούμαστε, να ακυρώσουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, είμαστε εμείς οι ίδιοι, μέσα στους χώρους εργασίας μας. Μέσα από ορατές ή αόρατες επιτροπές εργαζομένων, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από τα σωματεία μας.

Και στον δρόμο αυτόν δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε στο πλάι όσων από εμάς σηκώνουν κεφάλι. Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο πλάι την συναδέλφισσας Ελένης Σ. στον αγώνα για την επαναπρόσληψή της ώστε να σπάσει ο τσαμπουκάς της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia.wordpress.com / orthostasia@yahoo.com

Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Απολυμένη Συναδέλφισσα Ελένη Σ.