ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΦΚ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ στηρίζει τα ελεύθερα αλληλέγγυα μαθήματα στην κατάληψη της Βίλας Ζωγράφου, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.

Το εξεταστικο κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα λεηλατεί τη ζωή των μαθητριών και των μαθητών, υψώνοντας ανυπέρβλητους, συχνά,  ταξικούς φραγμούς.  Με τη συγχώνευση σχολείων, μαντρώνονται οι νέες καιοι νέοι σε πολυμελείς τάξεις-κλουβιά,  όπου αναπαράγεται η κυρίαρχη ιδεολογίακαι οι σχέσεις εξουσίας καθηγητή–μαθητή. Η καθημερινότητα στο σχολείο δηλητηριάζεται από τις ανταγωνιστικές σχέσεις,  με τον διαχωρισμό «καλών» και«κακών», «αρίστων» και «αποτυχημένων»…

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ στηρίζει τη δομή της Πρωτοβουλίας ενάντια στην πειθάρχηση και τους ταξικούς φραγμούς για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης η οποίαλ ειτουργεί στον απελευθερωμένο  αυτοδιαχειριζόμενο αυτοοργανωμένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου, εναντιώνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα,  αλλά πιστεύει ότι  χρειάζεται να σπάσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες/ους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στα γνωστικά αντικείμενα. Θέλουμε να συμβάλουμε στην υπέρβαση των ορίων και των ρόλων που επιβάλλονται μες στο σχολείο, καθώς στόχος τους είναι ο έλεγχος και η πειθάρχηση των νέων, αλλά και η συνέχιση της αναπαραγωγής «ευέλικτων» και άβουλων ατόμων μέσα και από το χώρο των πανεπιστημίων. Δεν θεωρούμε ότι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι αυτοσκοπός. Το πανεπιστήμιο είναι και αυτός καταπιεστικός μηχανισμός στην υπηρεσία του κεφαλαίου, αλλά στο χώρο του υπάρχει δυνατότητα πολιτικοποίησης και αντίστασης. Με αυτήν την έννοια, δημιουργούμε δομή ελεύθερων μαθημάτων που δεν έχουν «φιλανθρωπικό χαρακτήρα» για «αναξιοπαθούντες», όπως κάνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι δήμοι, η εκκλησία… Η δομή αυτή είναι πράξη ταξικής αλληλεγγύηςκαι εναντιώνεται στην απαξίωση της δωρεάν εκπαίδευσης, την εμπορευματοποίησητης γνώσης και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Η δομή αυτή δεν είναι ούτε επιθυμείνα γίνει δωρεάν φροντιστήριο. Με αυτήν την έννοια, κάθε μήνα θα οργανώνονται συζητήσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην αυτομόρφωση, την αποδόμηση της κυρίαρχης ιδεολογίας και των σχέσεων εξουσίας καθηγητή –μαθητή, καθώς και τη συνολική προσέγγιση της γνώσης στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Τον απελευθερωμένο αυτοδιαχειριζόμενο αυτοοργανωμένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου, υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο έχουν ομόφωνα αποφασίσει να μετατρέψουν, αρχικά, σε επιχείρηση –ωδείο, ανταποδοτικού χαρακτήρα: με υψηλά δίδακτρα για μαθήτριες και μαθητές, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνοι οι έχοντες οικονομική δυνατότητα, ενώ οι εργαζόμενες/οι δεν θα έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, καθώς θα εργάζονται με συμβάσεις έργου και αυτασφάλιση. Η επιλογή αυτή δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής απόφασης της δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει και να εμπορευματοποιήσει τους δημόσιους χώρους, καθώς χαρίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες που  ληστρικά εκμεταλλεύονται δημόσιους χώρους, ιδιωτικοποίησε τον θερινό κινηματογράφο Αλέκα, αλλά και παρέδωσε, εθελόδουλη, τα αποθεματικά του δήμου στο ΔΝΤ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι δήμοι είναι το μακρύ χέρι κράτους και κεφαλαίου. Η ανακοίνωση του υπουργού υποδομών Σπρίντζη για έναρξη των εργασιών του metro που θα έχει έξοδο στην πλατεία Γαρδένια, κεντρική πλατεία του δήμου, αλλά και η ανακοίνωση της δημάρχου Καφατσάκη ότι θα προχωρήσει σε ενοποίηση του χώρου της πλατείας με τον χώρο της βίλας Ζωγράφου, ενόψει των έργων για το μετρό, ανοίγει το δρόμο για την καταστολή του εγχειρήματος.

Σε αυτήν τη συνθήκη, που κυβερνήσεις και κεφάλαιο επιβάλλουν την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, σπέρνουν τον τρόμο, τον φόβο και τον ατομικισμό, σκοπός των ελεύθερων αλληλέγγυων μαθημάτων για το λύκειο, ξένων γλωσσών και μουσικής, είναι να βιώσουμε πως σε αυτήν τη βάρβαρη επίθεση καμία/ κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνη/ος.

Δεν φοβόμαστε. 

Δυναμώνουμε οικοδομώντας σχέσεις αλληλεγγύης παντού, στο  σχολείο, τις γειτονιές, τους χώρους εργασίας…

Παίρνουμετη ζωή στα χέρια μας

Αυτοοργάνωση– Αντίσταση – Ταξική αλληλεγγύη

 

Ελεύθερα αλληλέγγυα μαθήματα:

Φυσική  Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου: Παρασκευή19.00, Κυριακή 15.00

Νεοελληνική γλώσσα Γ΄Λυκ.: Κυριακή 13.00

ΑΟΘ: Κυριακή15.00.

Βιολογία Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου: Σάββατο 17.00

Χημεία Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου: Δευτέρα 18.00.

Μαθηματικά Γ΄Λυκείου: Δευτέρα 16.00.

Νέο τμήμα πανελλαδικών ΕΠΑΛ: Κυριακή13.00 Νεοελληνική γλώσσα και 15.00 Μαθηματικά

Αγγλικά: Σάββατο 20.00.

Γαλλικά: Δευτέρα 17.00.

Ζωγραφική: Σάββατο 17.00

Κυριακή 18.00 στη Βίλα Ζωγράφου, ανοιχτή συνέλευση της δομής

mail: eleuthera_mathimata@lists.espiv.net